TIO STARKA ARGUMENT FÖR BIOGAS

1. Biogas är ett svenskproducerat bränsle som tillverkas av restprodukter

Biogas produceras i Sverige främst genom rötning av organiskt material som avloppsslam, gödsel, lantbruksgrödor och matavfall. Biogas produceras ofta lokalt i närheten av där det tankas.

2. En biogasbil är som en vanlig bil fast med dubbla tankar

Gasbilar har en förbränningsmotor. Utöver gastank är bilen utrustad med vanlig tank för bensin. När du kör märks ingen skillnad i acceleration eller i motorstyrka. Om gasen tar slut slår motorn automatiskt om till bensindrift utan att du märker det. Läs mer om biogasfordon.

3. Det finns ett brett utbud av nya och begagnade biogasbilar

Biogasfordon finns inom alla segment, från minsta bilmodell till transportbilar, bussar och tunga lastbilar. Läs mer om biogasfordon.

4. Med biogasbil kommer du vanligtvis 65–100 mil

De flesta personbilsmodeller har tankar som gör att du kan köra mellan 30 och 60 mil på gas. Tillsammans med bensintanken ligger den totala räckvidden oftast på mellan 65 och 100 mil. Läs mer om biogasfordon.

5. Låga utsläpp med biogas som dessutom sluter kretsloppet

Biogas är ett av de mest klimatsmarta energislagen. Genom att köra på biogas minskas utsläppen med runt 95 procent, eller mer, jämfört med att köra på bensin eller diesel. Jämfört med en dieselbil släpper man dessutom inte ut farliga partiklar som kväveoxider (NOx) och partikelämnen (PM) – något som inte ens diesel med förnybar HVO kommer ifrån.

Tar man också hänsyn till de utsläpp som skulle uppstå om råvaran inte användes för biogasproduktion blir utsläppen negativa, det vill säga biogas minskar utsläppen med mer än 100 procent. Exempelvis minskar utsläppen vid körning med biogas från Alvesta biogas AB med 115 procent visar en studie gjord av Lunds universitet.

Läs mer om studien under Om biogas.

6. Bonus malus ger 10 000 kr tillbaka vid köp av ny biogasbil

Vid köp av en ny biogasbil får man 10 000 kr i bonus från staten. Bonusen betalas ut ungefär 6 månader efter bilköpet. Se transportstyrelsen.se för mer information.

7. Låg fordonsskatt och lågt förmånsvärde med biogasbil

Med biogasbil blir fordonsskatten väldigt låg. Här nedan visas som exempel skillnaden mellan en Suzuki S-Cross bensinbil respektive biogasbil (siffrorna från 2020). Med tjänstebil så är ytterligare en fördel att biogasbilar har lågt förmånsvärde.

8. Över 200 gastankställen i Sverige - och fler kommer hela tiden

I Sverige finns över 200 gastankställen och de blir hela tiden fler.

Hitta Småländska Bränslens tankställen.

Appar gör det lätt att hitta

Det finns flera appar som gör det enkelt att hitta gastankställen både i Sverige och Europa. Två av dessa för att hitta tankställen i Sverige är Tanka Grönt (gratis och finns för både iPhone och Android) och E.ON. (gratis och finns för både iPhone och Android.)

9. Tanka svenskt

Genom att köra på biogas bidrar man till att samhället får avsättning för sina restprodukter och man vet var gasen kommer från: svenska skolor, restauranger, hotell, hushåll och jordbruk. Eftersom biogasen tillverkas i Sverige minskar behovet av bränsletransporter. Dessutom stödjer du lokala företag och bönder. Pengarna man tankar för stannar också i Sverige istället för att betala för import av sämre bränsle (bensin och diesel).