BRETT UTBUD AV BIOGASFORDON

Från minsta bilmodell till lastbilar för tung transport

Biogasfordon finns inom alla segment, från minsta bilmodell till transportbilar, bussar och tunga lastbilar. Gasbilar har en förbränningsmotor. Utöver gastank är bilen utrustad med vanlig tank för bensin. När du kör märks ingen skillnad i acceleration eller i motorstyrka. Om gasen tar slut slår motorn automatiskt om till bensindrift utan att du märker det.

Precis som en ”vanlig” bil

Biogasbil är kanske det enklaste alternativet att byta till om du vill minska utsläppen från ditt bilresande. Det är ingen större skillnad mellan den och en vanlig bensinbil förutom att du kan köra på ett svensktillverkat, förnybart bränsle istället för importerade fossila drivmedel.

Lång räckvidd

De flesta personbilsmodeller har tankar som gör att det går att köra mellan 30 och 60 mil på biogas. Tillsammans med bensintanken ligger den totala räckvidden oftast mellan 65 och 100 mil.

Fördelaktigt för ekonomin

Biogasbilar har låg skatt och lågt förmånsvärde.  Köper du en ny biogasbilar får du 10.000 kr tillbaka i klimatbonus. Dessutom är biogas billigare än bensin.

Vid inköp av tunga fordon finns bidrag att söka för eventuell merkostnad, se avsnittet om tunga fordon längre ner på sidan.

VI HJÄLPER DIG - VAD FÅR DET LOV ATT VARA?

Vi hjälper dig gärna hitta den bil som passar både behov och plånbok. Tekniskt sett är bilarna bensinmodeller utrustade med ett tanksystem för gas. Det betyder att du får precis samma motorstyrka, dragkapacitet som bensinbilar och att bilens prestanda är oberoende av hur kallt det är ute, plus att du har en inbyggd ”reservdunk” med bensin.

Vi samarbetar med lokala märkesrepresentanter genom att erbjuda deras kunder provkörning av den modell som intresserar dem utan dröjsmål, även om handlaren inte har den på lager.

Vi har stor erfarenhet från marknadens alla modeller men är märkesneutrala. Det viktiga för oss är att om den bil du behöver finns med biogasdrift, att du hittar den. Oavsett märke.

Klicka på länkarna nedan för att komma till aktuella listor på nya och begagnade bilar med biogasdrift.

TUNGA FORDON

Biogas är inte bara ett smart bränsle för personbilar, det är ett minst lika bra alternativ för tunga transporter. Tänk vilken konkurrensfördel att kunna erbjuda fossilfria transporter!

Här följer information och några goda exempel.

Stål & Verktyg satsar på biogaslastbil för distribution av tungt material

Då det var dags för Stål & Verktyg i Växjö att byta en av företagets tunga lastbilar föll valet på en biogaslastbil. Ett val som är bra både för miljön och ekonomin.

– Även om vi inte kör vansinnigt långt så är det tunga transporter och det är en miljöpåverkan i det ledet. Vi bor och verkar dessutom i Europas grönaste stad. Därför tittade vi på förutsättningarna för en biogaslastbil och kom fram till att vi tror på tekniken, säger Henrik Löfberg, vd på Stål & Verktyg.

Upp till bevis: CNG /LNG

I detta avsnittet i Scania Sveriges youtube-serie ”Upp till bevis” testar programledaren Joar Turesson gränserna för vad lastbilar för flytande och komprimerad biogas faktiskt klarar av inom fjärr-, region- och stadstrafik.

Första biogasdrivna flistransporten till Trollhättan

Trollhättan Energis fjärrvärme är redan fossilfri och klassas som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen. Nu har nästa avgörande steg tagits, då en tredjedel av flisleveranserna till värmeverket numer sker med en biogasdriven lastbil. Nu hoppas de att fler leverantörer följer efter.

Möt en vinnare!

Trollhättan Energis fjärrvärme är redan fossilfri och klassas som Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen. Nu har nästa avgörande steg tagits, då en tredjedel av flisleveranserna till värmeverket numer sker med en biogasdriven lastbil. Nu hoppas de att fler leverantörer följer efter.

VILL DU VETA MER OM BIOGAS?

Har du frågor eller funderingar om våra mackar, biogas, biogasbilar eller tunga biogasfordon? Hör av dig via formuläret eller ring 0470-707071!